Produkt dnia
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Na pytanie z jakim krajem kojarzy się Tobie makaron, większość odpowie oczywiście Włochy.

Ten kraj odmienia makaron przez wszystkie kulinarne przypadki.

To kto go wymyślił lub gdzie powstał dla nas raczej nie ma znaczenia. Istotne jest kto i jak wykorzytuje potencjał i walory tego prostego produktu z mąki i wody. Niby tylko ale i jak ważne są te dwa składniki. 

Jednego włochom nie można odmówić to faktu, że włosi spożywają go najwięcej oraz, że prawdziwy włoski makaron jest najlepszy z odpowienim sosem.

A to właśnie od tego z jakim dodatkiem chcemy podać włoski makaron zależy jaki należy wybrać kształ, bo to ma kolosalne znaczenie. Jaki kształt włoskiego makaronu do jakiej potrawy ? 

Różne źródła podają, że istniej od 200 do nawet 600 rodzajów oryginalnych włoskich makaronów różniących się : 

- kształtem,

- rodzajem mąki z której są wykonane 

- lub techniką wytwarzania.

Wspólnym mianownikiem dla prawdziwego włoskiego makaronu jest fakt, że ma być ugotowany "al dente".

Jest to podyktowane walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Makaron al dente ma niższy indeks glikemiczny, jest łatwiejstrawny i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukry we krwii. Smakuje też dzięki temu lepiej, a my czujemy się dłużej syci. 

 

MAKARONY

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl